Het hele jaar door worden er trainingen gegeven. Het zomerseizoen start gewoonlijk de eerste maandag na het begin van de zomertijd (eind maart) en loopt door tot het begin van de wintertijd (eind oktober). Ook in de wintertijd blijven we doorfietsen, hoewel er dan geen officiële buitentrainingen zijn. Bekijk hieronder het schema voor de zomer- en winterperiode!

Ik wil graag een keer mee fietsen, maar ik heb nog geen racefiets!

Geen probleem, Hellingproof heeft meerdere eigen racefietsen én mountainbikes ter beschikking die je kunt lenen om een keer mee te trainen. Stuur een mailtje naar wswvhellingproof@wur.nl als je graag met één van onze fietsen mee wilt komen trainen!

Omdat het dragen van een helm verplicht is tijdens de trainingen is het ook mogelijk om een helm te lenen via SCB de Bongerd, mocht je deze zelf nog niet hebben aangeschaft. Regel dit (tijdig!) bij de receptie van SCB de Bongerd.


Zomer

Onze Hellingprofs kunnen ’s zomers een variëteit aan trainingen volgen voor ieder niveau. Of je nou net je eerste fiets hebt gekocht en de basisprincipes wilt leren of dat je al een ervaren wielrenner bent en de puntjes op de i wilt zetten om je beter te profileren in koersen: iedereen kan meedoen. De basisregel is “samen uit, samen thuis”, je hoeft dus nooit bang te zijn alleen achteraan te moeten fietsen bij een lek of als het tempo je net iets te hoog ligt. Aan het eind van iedere training verzamelen we opnieuw bij een vooraf afgesproken punt.

Wat neem je mee tijdens een training?

  • Een helm dragen is verplicht
  • Bidon met water of siroop
  • Iets te eten, bijv. een mueslireep of banaan
  • Reserve binnenbandje en eventueel een handpompje
  • Lees van te voren deze tips door: “Veilig Fietsen in een Groep” 

Maandag: Technische training

18:00 – 19:30

Onder leiding van onze ervaren trainer Casper Helling (naar wie onze vereniging vernoemd is) rijden we iedere maandag training een andere route van zo’n 35 kilometer in de prachtige én uitdagende omgeving van Wageningen. Fietstechniek staat centraal en dus zullen de belangrijkste vaardigheden van het wielrennen uitgebreid aan bod komen zoals: Hoe rij je in een groep en hoe rij je efficiënt in een groep (waaiers rijden). Maar ook vaardigheden als bochten rijden, schakelen, kiezen van het juiste verzet, en de juiste houding aannemen op je racefiets.

Aanmelden gaat via SCB de Bongerd en is toegankelijk voor alle studenten én medewerkers van de WUR, ook als je geen lid bent van Hellingproof. Vanwege de veiligheid hanteren we een maximum aantal deelnemers (40), vol = vol dus wees er iedere keer snel bij!

Donderdag: Zoek je grenzen op!

17:30 – 19:30

Op donderdagavond heeft Casper Helling een uitdagender programma voor ons klaarstaan. We rijden meer kilometers en op een iets hoger tempo dan op de maandagavond. We rijden in groepjes van 8-10 Hellingprofs die worden ingedeeld naar niveau. Duurvermogen staat centraal, in combinatie met afwisselende oefeningen om zo je eigen grenzen op te zoeken. Als je nog niet zo veel wielerervaring heb raden we je aan eerst eens mee te trainen op de maandagavond.

Aanmelden gaat via onze agenda en is alleen toegankelijk voor Hellingprofs (in spe). Het dragen van klikschoenen is tijdens deze training verplicht. Vanwege de veiligheid hanteren we een maximum aantal deelnemers (40), vol = vol dus wees er iedere keer snel bij!


Winter

’s Winters pakt iedereen het ineens anders aan: De één zet zijn fiets weg zodra het onder de 10 graden wordt, de ander gaat onvermoeibaar door. Daarom is er ook in de winter een scala aan mogelijkheden om voldoende in vorm te blijven.

Waar moet je extra aan denken als je gaat fietsen in de winter:

  • Zorg voor warme kleding, winddichte jasjes, overschoenen en een koerspetje  maken je winterritjes stukken aangenamer
  • Schaf goede verlichting aan! Kleine fietslampjes uit de supermarkt zijn prima om gezien te worden maar je ziet er zelf de weg er niet beter door. Zorg er dus voor dat je een behoorlijke koplamp hebt die de weg vóór je goed verlicht. 

Maandag: Off-season ride

18:00 – 19:30

Ook al worden er van november tot en met medio maart geen echte wegtrainingen georganiseerd, op maandagavond toeren we lekker door om wat kilometers in de benen te houden. We zoeken routes van zo’n 40 kilometer uit met wegen die goed begaanbaar zijn in het donker, waar weinig afgevallen blad ligt en die bijna overal goed verlicht zijn. We verzamelen -net als in de zomer- op de parkeerplaats van SCB de Bongerd en de basisregel luidt nog altijd “Samen uit, samen thuis”.

Aanmelden gaat via onze agenda en is alleen toegankelijk voor Hellingprofs (in spe).

Woensdag: Spinning

17:15 – 18:30

Voor degenen die de kou liever vermijden maar wel in vorm willen blijven bieden we op de woensdagavond een spinningtraining aan! Onder leiding van onze indoortrainer Henri Veroude kunnen we ons lekker een uurtje in het zweet werken. Met behulp van de BODY BIKE® Indoor Cycling app (beschikbaar voor Android én Apple) kun je je wattages monitoren, en als je een eigen bluetooth hartslagband hebt kun je ook deze koppelen aan de app. Het beste resultaat krijg je als je eerst een keer buiten de les om de FTP test uitvoert. Dit is geheel gratis zolang je sportrechten hebt! De resultaten worden dan voor jou persoonlijk omgezet in een tabel met 5 verschillende trainingszones gebaseerd op wattage en hartslag. Wil je graag een FTP test doen? Meldt je bij de receptie van SCB de Bongerd en vraag om de beschikbare tijdslots.

Tijdens de spinning is meenemen van een handdoek en bidon verplicht! De les vindt plaats in de bike studio in de Bongerd. Aanmelden is niet nodig.